Óriás Kosorrú Standard

2013.06.20 10:59

Az Óriás Kosorrú eredete: 

Az óriás kosorrú nyulak főként Nyugat-Európában, de nálunk is kedvelik ezt a több színváltozatban tenyésztett, jellegzetes fajtát. Sokan több önálló fajtát különböztettek meg, mások azonban csak színváltozatoknak tartották őket. A két európai standard a kosorrú nyulak csoportján belül elkülöníti a kosorrú óriás fajtát. Történetét tekintve valószínű, hogy Franciaországban alakították ki a német kosorrú fajtáját. A franciából alakult ki a német kosorrú, amelyet hazánkban is tenyésztettek. Az első említések 1810-re nyúlnak vissza, 1863-ban Franciaországban már kétféle kosorrú nyulat ismertek. Terjedését az 1870-71-es francia-porosz háború is elősegítette, amit bizonyít, hogy az 1874-es berlini nyúlkiállításon már angol és francia típusokat is bemutattak. Azóta a fajtán belül számos színváltozatot ismertek el, ezeket standardban rögzítették. A mai nemzetközi standard 13 színváltozatot ismer el a nagy kosorrú fajtán belül. Számukat a tarkák még befolyásolhatják.

 

Megjelenése:

- Testfelépítése:

Bírálatát 100 pontos rendszerben végzik. A testtömeg esetében 5,0-5,25 kg között 8 pont, az 5,25-5,5 kg között 9 pont, az 5,5 kg fölötti kategóriában 10 pont adható. Felső határ nincs. A testalakulás pozícióban általános küllemi előírások érvényesek, kívánatos a hibátlan, zömök, izmolt megjelenés. A fajtajelleg pozícióban megítélik a test zömök, hengeres, de nem otromba megjelenését. A nyak rövid és erőteljes, alig különül el . A lábak rövidek és erősek. A fej kifejezett kosfej, a kosorr alapvető ismertetőjel. Maga a fej markáns, rövid, a homlok széles, a pofák erőteljesek. A szemek nagyok és nem mélyen üllők. A fültőnél erősen jellegzetes, tömören összesimuló dudorodás (korona) mutatkozik. A fülek a fej mindkét oldalán patkószerűek, cső formájúak, a fülnyílások befelé fordultak. Szerkezetük erős, húsos, teljesen szőrözöttek, végeiken lekerekítettek. Rendkívül fontos a fülek hossza. Más fajtáktól eltérően a füleket nem egyenként mérik, hanem enyhe húzással kiegyenesítve egyik végétől a másikig a koronával együtt. A két fül ily módon 38-45 cm hosszúságot mutat. A test mozgása nem lehet kúszó jellegű. 

- Szőrzete:

A szőrzet bírálatakor mérik a fedőszőrök hosszát, ami 3,5-4,0 cm lehet, a szálkásság erős, egyenletes, a pehelyszőr különlegesen tömött, sűrű. A fedőszőrzet színe tulajdonképpen megegyezik az azonos nevű fajtáknál leírt színekkel, így pl. a feketevadas vagy a vasszürke olyan, mint az óriás fajtában. A kék vadas azonos színű a gyöngymókussal, a kék olyan, mint a bécsi kék, a csincsilla olyan, mint a csincsilla fajtában stb.

- Rajzolat:

Magyarázatot igényelnek a tarka kosorrúak, mivel itt az ún. kabát rajzolat kívánatos, nem a klasszikus tarkaság. A fej, a korona és a fülek jórészt színesek, az orr és a homlok ugyanígy, de a homlok közepén fehér folt, vonal vagy „tükör” kívánatos. A törzs rajzolata megszakítás nélküli „kabát”. Ez fedi a hátat a nyakszirttől egészen a faroktőig, az ágyékot és a farok felső oldalát. A mell és a mellső lábak teljesen fehérek, a hátsó lábak és a has teljesen vagy túlnyomórészt fehérek. A kabát rajzolat mindkét oldalon szabályos szimmetrikus. A 6. pozicióban érvényesek az azonos fajtákban meghatározott szőrszínek. A tarkánál fehér alapon az egyszínű fajták színeivel alkotott valamennyi tarkaságengedélyezett. A szemek színe a rajzolat színének felel meg, a karmok színtelenek.

 

 

Hibák:

- Enyhe hibák:

A fajtában kisebb hibának számít az 5,0-5,5 kg közötti testtömeg és az általános küllemi hibák enyhe esetei. Pontlevonással büntetik a kívánatos testformától való kisebb eltéréseket, a kevésbé markáns fejet, a gyengébb koronát, a hosszabb nyakat. Enyhe hibának számítanak a szőrzetnek az ideálistól valóeltérései. A színeket ugyanúgy bírálják, mint az azonos színű egyéb fajtákban, a tarkák között a rajzolatok miatt szigorúbb a bírálat.

- Súlyos hiba:

A minimálisnál kisebb tömeg, a nagyobb küllemi hibák. Fajtajelleg tekintetében nagy hiba a megnyúlt törzs, a kosfej hiánya, a 38 cm-nél rövidebb vagy a 45 cm-nél hosszabb fülek. Tarkák esetében az ideális színrajzolatokhoz erősen ragaszkodnak. A „kabát” nem lehet megszakított, hiba a túlságosan sok fehér szín, a kabáton az erős tűzöttség. Ilyen esetekben vagy nagyon leminősítik a kosorrút, vagy kizárják a továbbtenyésztésből.

 

Mérete:

Életkor (hónap)            1        2        3       4       5        6       7       8      9

Súly (kg)                       0,7     1,5    2,5    3,5    4,0    4,6    5,0    5,3   5,5